Mad Max

A klasszikus western elemeket a közeljövő világába helyező film cselekményének alapja az egykor a törvényt szolgáló, de a törvény erejében csalódott magányos hős igazságosztó hadjárata a családját megölő könyörtelen banditák ellen.

A produkció nagy siker volt hazájában, így lehetőséget adott az ausztrál Új Hullám filmstílus széles kiterjedéséhez nemzetközileg is. Ez volt az első ausztrál film, amit szélesvásznú anamorfikus lencsével forgattak le. Mivel bemutatásakor Mel Gibson egyáltalán nem volt ismert sem Ausztráliában, sem Amerikában, TV-spotok és előzetesek segítették a film promócióját. Rendezője, George Miller nem tévesztendő össze a skót születésű szintén ausztrál George T.Miller rendezővel.

Az apokaliptikus és a poszt-apokaliptikus hangulat azóta is védjegye a filmnek, mely évtizedekre egyik meghatározó alkotása volt műfajának, nyomdokain sok hasonló filmet forgattak.

Amikor a filmet először mutatták be az Egyesült Államokban, az American International Pictures átszinkronizálta amerikai-angolra, mivel attól féltek, hogy a nézőknek nem tetszene a szereplők túl erős ausztrál akcentusa, sok ausztrál kifejezést esetleg nem is értenének. Az eredeti ausztrál változat végül az MGM forgalmazásában került rövid időre az amerikai mozikba. Egyes DVD kiadásokra mindkét angol nyelvű hangsáv felkerült.

A film Új-Zélandban és Svédországban kezdetben be volt tiltva, Magyarországom moziban nem vetítették.

Két folytatása készült, az 1981-ben bemutatott Mad Max 2 – Az Országúti Harcos és az 1985-ben készült Mad Max 3 – Az Igazság Csarnokán innen és túl. Elkészítési fázisban van egy animefilmes folytatás, valamint egy videojáték, amiknek a megjelenési dátuma 2011 vagy 2012 lesz. Régebb óta tervbe van véve egy esetleges negyedik rész, a Fury Roads.

A film a nagyon közeli jövőben játszódik. A civilizáció hanyatlik, a rendet és a törvényt egyre inkább az anarchia és ököljog váltja fel. A városok még működnek, de a vidéki utakon már féktelen autós és motorosbandák uralkodnak. Az első jelenetben két járőrkocsi és egy motorosrendőr egy Night Rider nevű szökött pszichopata fegyencet üldöz, aki a sebesség istenének vallja magát. Egyiküknek sem sikerül megállítania, ezért riasztják az autós elfogásra szakosodott Max Rockatanskyt, az egyik legjobb rendőrt. Egy brutális autós üldözés következik, melynek során a menekülő fegyenc egy balesetet szenvedett, benzines hordókat szállító teherautónak ütközik és autójával együtt felrobban.

Amikor másnap Max felesége, Jessie hallgatja a híreket, nem örül az esetnek, félti a férjét a bosszúálló bandától, Max is a kilépést fontolgatja. Főnöke egy különleges, V8-as, kompresszoros elfogóautó odaadásával tudja csak maradásra bírni.

Pár nappal később a kisváros vasútállomására egy motorosbanda érkezik, melynek vezetője egy Toecutter (ejtsd: túkáttör, jelentése: „lábujj levágó”, az ausztrál szleng szerint brutális bűnöző) nevű pszichopata őrült. Azért jöttek, mert itt vehetik át a Max által üldözött, majd benzinszállítóval ütközött Night Rider koporsóját, ezután garázdálkodni kezdenek a városban. Egy fiatal párnak sikerül előlük elmenekülnie, ám hamarosan utolérik őket, autójukat baltákkal szétverik, mindkettejüket összeverik és megerőszakolják.

Max és társa, Jim Goose hamarosan a helyszínre érnek, de már csak a banda legelmebetegebb tagját, a fiatal Johnny the Boyt találják ott. Beviszik a rendőrségre, de hamarosan egy rafinált ügyvéd társaságában megjelenik Bubba Zanetti, az egyik bandavezér. Mivel az áldozatok nem mertek feljelenztést tenni, az ügyvéd követelésére bizonyíték hiányában Johnnyt szabadon engedik. A felháborodott Jim Goose nekiesik és megüti, ezért a banda utóbb halálra ítéli. Az ítéletet az őrült Johnnynak kell végrehajtania próbaképpen.

Pár nappal késóbb Jim motorral járőrözik, de egy üldözés közben elesik, motorja megsérül. Egy ismerőse kölcsönkért vontatóautójával megy tovább, ám a banda motorokkal megtámadja, betörik a szélvédőjét, az autó felborul. Jim a kocsiban ragad, Johnny the Boy pedig Toecutter parancsára felgyújtja az autót. Jim súlyosan és maradandóan megég, de nem hal meg. Max másnap a kórházba megy, de meglátva az élőhalott ronccsá lett társát, nem bírja feldolgozni a történteket, beadja felmondását Fifinek, a rendőrfőnöknek. Főnöke azonban a felmondás elfogadása előtt néhány hét szabadságra küldi.

Max feleségével és gyermekével egy békésebb tengerparti környékre utazik pihenni, közben ismét összeakadnak a bandával, de sikerül elmenekülniük. Egy ismerősüknél szállnak meg, de a banda ott is rájuk akad. Megölik kutyájukat, a ház udvarából elviszik gyereküket. Jessie a felesége visszaszerzi a gyereket, de menekülés közben mindkettőjüket szándékosan halálra gázolják.

Felesége és gyermeke halála után a sokk következtében Max Rockatansky mint fiatal és becsületes rendőr meghal, helyette megszületik Mad Max, a bosszúálló országúti harcos. Visszaveszi egyenruháját, a rendőrségi garázsból illegálisan elviszi felturbózott autóját, majd a törvényt mellőzve egyenként leszámol a bandatagokkal. Csak hárman maradnak: Toecutter, Bubba Zanetti és Johnny.

Az egyik üldözésnél látszólag lerázzák Maxet, ám csapdát állítanak neki. Mikor egy néptelen helyen elhagyott motorokat lát állni az út mentén kiszáll kocsijából, lesből meglövik a térdét, majd motorral átgázolnak az egyik kezén. Bubba Zanetti személyesen akarja megölni, de Max odakúszik az úton elejtett fegyveréhez és utolsó pillanatban lelövi. Johnny a kopár mezőn keresztül menekül, Toecutter a kegyetlen autós üldözés közben kamionnal ütközik.

Max hamarosan egy balesetet szenvedett furgon roncsánál megtalálja Johnnyt, amint éppen a halott sofőr csizmáját próbálja lehúzni. Egy bilinccsel odaláncolja bokáját az alvázhoz, a csepegő benzint egy törött fényszóróban lassan összegyűjtve és egy öngyújtót alátéve időzített bombát készít a kocsiból. Egy fémfűrészt ad Johnnynak és szárazon közli: „a bilincs lánca edzett acélból van, ha elég ügyes vagy tíz perc alatt átvágod, de ha biztosan életben akarsz maradni, a bokádat vágod el, mert ahhoz öt perc is elég”, majd szó nélkül otthagyja. Johnny nem fűrészel, csak jajveszékel, orvosilag nyilvántartott őrültségére hivatkozik és hisztérikusan kacag. Mikor Max elindul a kocsijával, a háttérben láthatjuk a felrobbanó autóroncsot. Max országúti igazságosztóként folytatja kettétört életét.

Trailer:

Kommentelés

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.