Book of Eli

Magányos utazó baktat a kiégett Amerikán keresztül, pusztulat mindenhol, roncsok hevernek az út szélén, a víz igazi kincsnek számít, étel pedig az van, amit útközben talál az ember.. Mi történt a civilizációval? Nem beszélnek róla, de egy félmondatból (illetve a világ láttán könnyedén) leszűrhető , hogy atomháború zajlott le. Élinek küldetése van, el kell mennie egy bizonyos helyre, ám útja nem veszélytelen, bandák kóricálnak a kihalt, sivatagossá vált vidéken, akiknek vagy a hátiszákjára vagy éppen rá fáj a foguk. Morcos, napszemüveges hősünk azonban kemény dió, nem akar ő balhét, de szó nélkül felaprít bármilyen koszhadt csürhét, legyenek azok szimpla útonállok vagy részeg kocsmatöltelékek. Éli betéved egy városkába, aminek az ura egy bizonyos könyvet keres már évek óta: a Bibliát. (Talán emiatt tört ki a háború, ha már elégették az összes ilyen könyvet?) A vándor pedig birtokolja ezt a könyvet, ám megosztani senkivel nem akarja, de szívesen levágja bárki kezét, aki hozzáér.

Western-és posztapokaliptikus filmek és számítógépes játékok garmadájából merített a forgatókönyv, amelyet Gary Whitta körmölt le. Cikkei korábban a Pc Gamerben és hasonló újságokban jelentek meg, szinte biztosan találkozott olyan játékokkal, amelyeknek története a világégés után játszódik. Ezen kívül Sam Raimi képbe kerüléséig munkálkodott a Warcraft forgatókönyvén és az Akira szkriptjéhez is köze volt. Azért egy cikk megírása és egy játék végigvitele között elgondolkodhatott volna azon, hogy 30 év alatt bárki körbegyalogolja a Földet, nem is egyszer vagy hogy a kegyetlen zsiványok figyelmét miképp kerülte el a sivatagban éldegélő vendégszerető-kannibál házaspár.

Gary Oldman sokadik negatív figuráját játssza el a poros város uraként. A Bibliát marketing célokra használná, ugyanis így egyre több ember zarándokolna el „településére”, több ember több pénzt jelentene számára. Igazság szerint hiába ő a főgonosz, a gazfickókkal teli porfészekben rend uralkodik, szóval működik a rendszer. Denzel Washingtonnak sem volt kihívás a szerepet, a kétszeres Oscar-díjas színész lazán hozta a kemény figurát. Az apokalipszis után is van látnivaló, Mila Kunis formájában lép a színre, hatalmas szemein kívül sokat nem tesz hozzá a filmhez, a játékidő végén pedig Élit próbálja leutánozni és elgyalogol a második részbe. Jó lett volna megtudni némi háttérinfot a karakterekről, mert a film egy pontján mikor Éli azt mondja, hogy hangokat hall könnyen azt hihetjük, hogy az apokalipszis előtt talán egy elmegyógyintézet vendége volt.

A Hughes tesók remek képi világgal és jól kivitelezett akciójelenetekkel dobták fel filmjüket. Többször olyan érzés kerítheti hatalmába a nézőt, mintha egy fekete-fehér produkció képei peregnének a szeme előtt. A tempó körül nagy gondok adódtak, a gyilkolászások után többször kell felráznia magát a filmnek, hogy a néző ne ásítson hatalmasakat, ráadásul akad itt néhány fölösleges lassítás is, Miért kell azt néznünk, hogy hősünknek lassítva a kopár helyszíneken gyalogolnia? Mert ez így laza? Összességében 60 %-os a film, látszik rajta nem tudták eldönteni, hogy komoly, vallási alkotást hozzanak össze vagy pedig inkább egy popcorn mozit. A stúdió is beleszólhatott a dologba, mivel egy R kategóriás 80 milliós produkcióról van szó. Aki komoly posztapokaliptikus filmre vagyik, inkább nézze meg a The Road-ot.

imdb: 7,1
rottentomatoes: 45 %

Büdzsé: 80 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 92,6 millió dollár
Eddigi összbevétel: 118 millió dollár

forrás: filmdroid.hu

Kommentelés

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.